You are currently viewing Η σωστή εκπαίδευση του σκύλου είναι σημαντική

Η σωστή εκπαίδευση του σκύλου είναι σημαντική

  • Post category:Νέα

Το να εκπαιδευτεί ένας σκυλός σωστά και όταν πρέπει είναι εξαιρετικά υψηλής σημασίας. Πραγματικά είναι το Α και το Ω έτσι ώστε ο σκύλος να συμπεριφέρεται σωστά, να είναι κοινωνικός και γενικά να μην έχει προβλήματα συμπεριφοράς. Προκειμένου να συμβεί αυτό, καλό είναι ο ιδιοκτήτης του σκύλου να ξεκίνησει την εκπαίδευση του σε όλα τα επίπεδα από νωρίς, δηλαδή όταν είναι 3-5 μηνών.

Τιμωρία & επιβράβευση

Οποιαδήποτε μορφή βίας, σωματική ή λεκτική, μόνο κακό μπορεί να κάνει και στη σχέση μας με τον σκύλο αλλά κυρίως στον ίδιο τον σκύλο. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την τιμωρία και να μην την συμπεριλαμβάνουμε καθόλου στις πρακτικές μας. Με την τιμωρία δεν μαθαίνει κάτι ο σκύλος, απλά καταπιεζούμε συμπεριφορές. Πρέπει να σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που θελουμε να κάνει ο σκύλος μας και όχι τι δεν θέλουμε να κάνει.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι μαθαίνουν καλύτερα με την επιβράβευση παρά με την τιμωρία. Η τιμωρία προκαλεί άγχος και φόβο, γι’ αυτό και μειώνεται μία συμπεριφορά . Υπό τον φόβο μίας δυσάρεστης συνέπειας. Όταν υπάρχει φόβος μπλοκάρει η μαθησιακή διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμα και στους σκύλους οδηγούς τυφλών που είναι από τα πιο δύσκολα πραγματα που μπορεί να κάνει ένας σκύλος, χρησιμοποιείται πλέον η μέθοδος της επιβράβευσης αντί για διορθώσεις και τιμωρία.

Παιχνίδια για δημιουργική απασχόληση

Όλα τα σκυλιά χρειάζονται αντίκείμενα που μπορούν να μασήσουν. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά (ειδικά για τα κουτάβια), την οποία δεν πρέπει να καταπιέζουμε, μπορούμε όμως να κατευθύνουμε. Να μάθουμε δηλαδή στον σκύλο μας τι μπορούν και τι δεν μπορούν να μασήσουν. Το να μασάνε κάτι τα βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους, ενώ σκυλιά που μένουν πολλές ώρες μόνα τους έχουν κάτι να απασχοληθούν και να καταπολεμήσουν την βαρεμάρα τους. Επίσης, σκυλιά που δεν τους παρέχεται αρκετή εκτόνωση ωφελούνται από τέτοιου είδους αντικείμενα.

Προετοιμασία χώρου

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ετοιμάσει από πριν τον χώρο όπου θα μένει ο σκύλος μας. Θα πρέπει να διαμορφώσουμε έτσι το δωμάτιο ώστε να μην υπάρχουν αντικείμενα που θα μπορει να μασήσει. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα καλώδια. Επουδενί δεν πρέπει να αφήσουμε καλώδια εκτεθειμένα στον χώρο του σκύλου. Αντικείμενα που μπορει να μασήσει ένα σκυλος είτε από άγχος είτε από βαρεμάρα είτε επειδή απλά είναι περίεργος συνηθως είναι καρέκλες, καναπέδες, μαξιλάρια, χαλιά, παπούτσια, παντόφλες, ρούχα, κάλτσες, βιβλία και τηλεχειριστήρια. Φροντίζουμε να έχουμε μαζέψει ό,τι μπορουμε από αυτά και να έχουμε εμπλουτίσει τον χώρο με αντικείμενα που μπορεί να μασήσει.

Το “μείζον ζήτημα” της τουαλέτας

Το θέμα της τουαλέτας απασχολεί και δυσκολεύει πάρα πολύ κόσμο. Είναι πολύ απλό να μάθουμε τον σκύλο μας να τα κάνει εκεί που θέλουμε. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η συνεχής επίβλεψη. Από την πρώτη κιόλας φορά πρέπει να κατευθύνουμε τον σκύλο μας στο σημείο εκείνο που θέλουμε να λερώνει. Φροντίζουμε να του δώσουμε αρκετή ώρα στην διαθεσή του ώστε να αισθανθεί άνετα και να μπορέσει να ανακουφιστεί. Μόλις τα κάνει τον επιβραβεύουμε πολύ χαρούμενα λεκτικά και του δινουμε και μία πολύ καλή λιχουδιά.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε να του δινουμε τακτικά την ευκαιρία πηγαίνοντάς τον στο προκαθορισμένο σημείο και έχοντας πάντα μαζί μας μία καλή λιχουδια. Συνήθως, τα σκυλιά λερώνουν μόλις ξυπνήσουν, λίγη ώρα αφού φάνε και πιούνε νερό, μετά από έντονο παιχνίδι, όταν έρθει κόσμος. Τις στιγμές αυτές τον πηγαίνουμε στο μέρος που θέλουμε να λερώσει. Την ώρα που αρχίζει να τα κάνει λέμε μία λέξη γλυκά και ήρεμα ώστε να μην τον κόψουμε και μόλις τελειώσει λέμε μπράβο και του δίνουμε μία λιχουδιά. Με τον καιρό θα συσχετίσει την ενέργεια αυτή με την λιχουδιά με αποτέλεσμα να πηγαίνει μονίμως στο σωστό σημείο. Εννοείται πως τον πρώτο καίρο πρέπει να έχουμε το νου μας στον σκύλο για τυχόν ενδείξεις ότι θέλει να πάει τουαλετα.

Τα περισσότερα σκυλιά, όταν είναι η ώρα της τουαλέτας, αρχίζουν και μυρίζουν το έδαφος και κάνουν κύκλους. Αν δειτε μία τέτοια συμπεριφορά, αμέσως του μιλατε ώστε να τον αποσπάσετε χωρίς, όμως, να τον τρομάξετε και τον πηγαίνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε στο προκαθορισμένο μέρος.

Η ώρα της βόλτας

Τον πρώτο καιρό στις βόλτες καλό είναι να επιλέγουμε διαδρομές με λίγα ερεθίσματα. Δεν επιδιώκουμε δηλαδή να συναντήσουμε ούτε άλλα σκυλιά ούτε πολλούς ανθρωπους. Τις περισσότερες φορές αυτές οι συναντήσεις είναι στρεσογόνες για τα σκυλιά. Περπατάμε με το λουρί χαλαρό, δεν το κρατάμε κοντό και τεντωμένο, γιατί δημιουργεί ένταση και σε εμάς και στον σκύλο. Περπατάμε με κανονικό ρυθμό χωρίς αγχος. Αν είμαστε χαλαροί εμείς, θα είναι και ο σκύλος μας. Αντίθετα, αν είμαστε σφιγμένοι και αγχωμένοι, του το μεταδίδουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε τον σκύλο μας στην βόλτα να μυρίζει. Το να βγαίνουμε έξω και απλά να περπατάμε με τον σκύλο μας κολλητά δίπλα μας δεν είναι βόλτα. Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο κυρίως μέσω της όσφρησης. Τις περισσότερες πληροφορίες για το περιβάλλον τις παιρνουν μέσω της όσφρησης. Όταν μυρίζουν ένα δεντρο, έναν θάμνο ή μία κολώνα μπορουν να καταλάβουν τι ζώα εχουν περάσει από αυτό το σημείο. Είναι επομένως απαραίτητο να τους δίνουμε χρόνο να μυρίσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφηνουμε τον σκύλο μας να μας τραβολογάει από εδώ και από εκει. Περπατάμε μαζί του μόνο όταν το λουρί είναι χαλαρό. Όταν τεντώνει σταματάμε και περιμένουμε να χαλαρώσει για να συνεχίσουμε.

Όλα τα παραπάνω είναι απλές, αλλά ταυτόχρονα σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές για την καθημερινότητα του σκύλου. Αν εφαρμοστούν, να είστε σίγουροι πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει και θα έχετε μία υπέροχη σχέση με τον τετράποδο φίλο σας.

Χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαιτερότητες κάθε ράτσας σκύλου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα Ανδρέας Κουταβάκια προκειμένου να κάνετε την σωστή επιλογή.