Ιδιοκτήτης και σκύλος, μία σχέση που έχει αναλυθεί άπειρες φόρες ανά τα χρόνια. Αναμφισβήτητα, μία σχέση αγάπης και φιλίας γεμάτη ανιδιοτέλεια. Για να δημιουργηθεί αυτή η σχέση, όμως, πρέπει πρώτα ο ιδιοκτήτης να επιλέξει τι σκύλο θα εντάξει στο σπίτι του και τη ζωή του. Πέρα από τα κλασικά και ενδεχομένως τα σημαντικότερα κριτήρια που είναι τα θέλω και οι ανάγκες του ιδιοκτήτη, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που πραγματικά βοηθάνε ώστε να γίνει η σωστή επιλογή σκύλου.
Για παράδειγμα, αν είσαι σπιτόγατος και όχι της περιπέτειας, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξεις μία ράτσα σκύλου που αρέσκεται στο άραγμα, το φαγητό και τον ύπνο. Άντιθετα, αν εσύ είσαι δραστήριος και ενεργητικός, είναι καλύτερα να διαλέξεις έναν (μεγαλόσωμο) σκύλο που του αρέσει η βόλτα και οι “σκυλίσιες” δραστηριότητες.
Παρακάτω, λοιπόν, θα αναλύσουμε κάποια σημαντικά κριτήρια επιλογής ράτσας σκύλου.
Προστασία/Σκύλος φύλακας
Αν το βασικότερο σου κρίτηριο έχει να κάνει με την προστασία της οικογένειας σου και του σπιτιού σου, τότε η απόφαση σου είναι σχετικά εύκολη, καθώς οι επιλόγες είναι συγκεκριμένες. Δεν έχεις παρά να ενημερωθείς σχετικά με το ποιες ράτσες σκύλων φημίζονται για το άγριο παρουσιαστικό τους και την έμφυτη τάση να προστατεύουν τους οικείους τους.
Η οικογενειακή σου κατάσταση
Και όμως, το αν είσαι έγγαμος ή αγάμος μπορεί να καθορίσει την ράτσα σκύλου που εν τέλει θα επιλέξεις. Κάποιος που είναι ελεύθερος και ζει μόνος ή απλά συγκατοικεί, μπορεί να διαχειριστεί ευκολότερα τον χρόνο του και να ασχοληθεί περισσότερο με τον σκύλο του. Αντίθετα, κάποιος που είναι παντρεμένος με παιδιά έχει πολλές και διάφορες υποχρεώσεις που αναπόφευκτα δεν του επιτρέπουν να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο στον σκύλο του. Επίσης, σε ένα σπίτι με διάφορα άτομα θα υπάρχουν και διάφορες συμπεριφορές απέναντι στον σκύλο, κάτι που σημαίνει πως ίσως υπάρξει σύγχυση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του σκύλου.
Για οικογένειες, συνήθως, προτείνεται μία ράτσα σκύλου που έχει υψηλό δείκτη αντίληψης, δεν έχει ανάγκη από πολλές δραστηριότητες και “συγχωρεί” εύκολα τα όποια λάθη των ιδιοκτητών του. Επιπλέον, υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι οι οικογένειες είναι προτιμότερο να αποκτούν σκύλο θηλυκού γένους και αυτό γιατί τα θηλυκά σκυλία είναι πιο προστατευτικά και αναπτύσσουν ισχυρότερους δεσμούς. Από την άλλη, τα αρσενικά σκυλιά είναι πιο ανεξάρτητα και κάποιες φορές ανταγωνίζονται ακόμα και τους οικείους τους. Εννοείται, πως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κανόνα που πάντοτε επιβεβαιώνεται, αλλά αποτελέσματα ερευνών κατά προσέγγιση.
Άνθρωποι τρίτης ηλικίας
Εάν είσαι ηλικιωμένος, καλό είναι πριν αποκτήσεις έναν σκύλο για συντροφιά να “μετρήσεις” τις αντοχές σου. Ένας δραστήριος σκύλος γεμάτος ενέργεια που του αρέσει η περιπέτεια και τα παιχνίδια, είναι εύκολα αντιληπτό πως θα δημιουργήσει προβλήματα, γιατί πολύ απλά δεν συμβαδίζουν τα θέλω σας.
Εννοείται πως όλοι οι ηλικιωμένοι δεν είναι ίσοι και όμοιοι. Αν εσύ είσαι σίγουρος για τις αντοχές και τις δυνάμεις σου, τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Το να βρεις τον κατάλληλο σκύλο για να σου κάνει παρέα και να σε κάνει να χαμογελάς είναι το μόνο εύκολο. Αρκεί, βέβαια, να μην ξεχνάς ότι ο σκύλος δεν έρχεται στην ζωή σου μόνο για να εξυπηρετεί τις δικές σου ανάγκες, αλλά οφείλεις και εσύ να εξυπηρετείς τις δικές του.
Εργασιομανία=σκύλος μόνος στο σπίτι
Είτε σου αρέσει πολύ η δουλειά σου και η καριέρα σου είτε αναγκάζεσαι να εργάζεσαι πολλές ώρες και ταυτόχρονα θέλεις να αποκτήσεις έναν σκύλο πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τα παρακάτω. Ναι, υπάρχουν ράτσες σκύλων που απαιτούν ελαφρώς λιγότερη προσοχή και φροντίδα, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να λείπεις περισσότερο χρόνο από το σπίτι, αλλά υπάρχει ένας κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ. Όλες οι ράτσες λατρεύουν να αγαπούν και να αγαπιούνται, να δίνουν και να δέχονται φροντίδα. Επομένως, δεν πρέπει να ξεπερνάς την λέπτη αυτή γραμμή και να λείπεις ώρες ατελείωτες, καθώς το σκυλί θα διαμορφώσει μία “προβληματική” συμπεριφορά, κατί που είναι λυπηρό.
Ο σκύλος θα με “προτρέπει” να αθληθώ
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, υπάρχουν, και μάλιστα πολλές, ράτσες σκύλων που τους αρέσει να αθλούνται, να πηγαίνουν βόλτες και γενικά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες. Οπότε, αν όντως επιθυμείς να ξεκινήσεις να αθλείσαι ή έστω να περπατάς πολύ, τότε το να “μετάτρεψεις τον σκύλο σου σε κίνητρο για άθληση” δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Εννοείται πως και εδώ χρειάζεται ένα μετρό, καθώς ο σκύλος δεν έχει τις ίδιες αντοχές με εμάς και δεν είναι όλα τα είδη άθλησης εξίσου συμβατά και με εσένα και με τον σκύλο σου.
Όπως αντιλαμβάνεσαι υπάρχουν πολλά και διάφορα κριτήρια για να επιλέξεις την κατάλληλη ράτσα σκύλου για εσένα. Είναι φρόνιμο να δώσεις βάση σε όλα τα παραπάνω, να υπολογίσεις καλά τα δικά σου θέλω και ανάγκες και έπειτα να κατάληξεις στον ιδανικό σκύλο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι εκεί έξω υπάρχει το τέλειο σκυλί για σένα! Ο Ανδρέας Κουταβάκια διαθέτει μεγάλη γκάμα σε ράτσες κουταβιών, κάτι που θα κάνει την δική σου αναζήτηση ευκολότερη.