You are currently viewing Πως επιλέγω εκπαιδευτή για τον σκύλο μου

Πως επιλέγω εκπαιδευτή για τον σκύλο μου

  • Post category:Νέα

Ο εκπαιδευτής σκύλου είναι ένας από τους επαγγελματίες που θεωρείται πολύ σημαντικός για όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους ή το επίπεδο γνώσεων τους. Όπως ο εκτροφέας και ο κτηνίατρος, έτσι και η επιλογή εκπαιδευτή σκύλου είναι αρκετά σημαντική, ασχέτως με τον τρόπο που ο καθένας θα κάνει χρήση του εκπαιδευτή σκύλων.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει κάποια χρήσιμα κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε μία, όσο το δυνατόν, σωστότερη επιλογή:

  1. Ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει όρεξη και διάθεση να μας εξηγήσει τα πάντα που αφορούν την δική του δουλειά. Από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και προσεγγίζει την εκπαίδευση μέχρι και τον τρόπο και το ποσό με το οποίο θα αμειφθεί για την εργασία του.
  2. Ο εκπαιδευτής πρέπει να προσεγγίσει εμάς και τον σκύλο μας ως μία “μοναδική περίπτωση”. Δηλαδή, αυτός που έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει τις ιδιαιτερότητες του δικού μας χαρακτήρα, ως ιδιοκτήτες σκύλου, μα και του σκύλου μας και να δουλέψει με τέτοιο τρόπο ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τρόπο ευχάριστο μα και κατανοητό.
  3. Ο εκπαιδευτής γίνεται κατανοητός σε εμάς και αυτά που μας διδάσκει αποτυπώνονται, γίνονται κτήμα μας ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην συνέχεια. Η εκπαίδευση και η μάθηση δεν έχουν τέλος. Είναι μία διαδικασία που συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής.
  4. Ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει εξ αρχής ένα πλάνο, το οποίο πρέπει να μας εξηγήσει. Ακόμα και κάποιο χρονοδιάγραμμα, πάνω στο οποίο θα κατευθυνθούμε ανεξάρτητα εάν θα γίνουν προσαρμογές και αλλαγές που θα θεωρήσουμε από κοινού ότι θα ωφελήσουν.
  5. Ο εκπαιδευτής που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει να μας δείξει “δείγματα” της δουλειάς του και θα πρέπει να είναι άνετος στο να το κάνει αυτό. Θα πρέπει κι εμείς, από μέρους μας, να ψάξουμε και να βρούμε πελάτες του εκπαιδευτή που μας ενδιαφέρει και να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε μαζί τους.
  6. Οι χώροι που διαθέτει (αν διαθέτει) να είναι καθαροί και κατάλληλοι και ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να μας δείξει.
  7. Ο εκπαιδευτής θα δουλέψει κυρίως με εμάς και λιγότερο με τον σκύλο, μια που εμείς είμαστε το σημαντικότερο κομμάτι στην εκπαίδευση, όσο και αν νομίζουμε κάτι διαφορετικό.
  8. Ο εκπαιδευτής θα μοιράζεται μαζί μας πληροφορίες γενικότερες και αρκετά χρήσιμες, όπως για την συμπεριφορά των σκύλων, για τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένης φυλής ή τύπου σκύλων, για θέματα που πιθανόν να συναντήσουμε ή και άλλα. Ο εκπαιδευτής δεν θα πρέπει να αρκεστεί στην εκμάθηση 5-10 εντολών, αλλά στην δημιουργία βάσεων για μία καλή συμβίωση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.
  9. Ο εκπαιδευτής ασχολείται με κάποια ή κάποιο κυνάθλημα ή έστω έχει γνώση για αυτά ή κάποιο από αυτά.
  10. Ο εκπαιδευτής θα απαντάει με όρεξη σε κάθε μας ερώτηση, όσο χαζή και αν ακούγεται και δεν θα δυσανασχετεί κάθε φορά που θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι.
  11. Ο εκπαιδευτής θα επιθυμεί και ο ίδιος να κρατήσουμε επαφή και θα θέλει να γνωρίζει την πορεία και την εξέλιξη μας με τον σκύλο.
  12. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες, τις “δεξιότητες” και τις “κλίσεις” της φυλής ή του τύπου του σκύλου που εκπαιδεύει και να μπορεί να πληροφορεί για αυτά και εμάς.
  13. Να μην ξεχνάμε πως σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο σκύλος. Άρα, ο σκύλος μας θα πρέπει να νιώθει άνετα με τον εκπαιδευτή του και τις μεθόδους του. Θα πρέπει να του είναι ευχάριστη η όλη διαδικασία και να μη δείχνει σημάδια στρες, άγχους, ιδιαίτερης πίεσης κλπ.

Αυτά είναι κάποια γενικότερα αλλά και ειδικότερα κριτήρια με βάση τα οποία μπορούμε να κάνουμε μία σωστή επιλογή εκπαιδευτή με τον οποίο θα έχουμε μία καλή συνεργασία και φυσικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σίγουρα υπάρχουν και μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ιδιαιτερότητες και στοιχεία που δεν εμπεριέχονται στα παραπάνω κριτήτια, αλλά και μόνο τα παραπάνω θεωρούμε πως είναι αρκετά και χρήσιμα για μια σωστή επιλογή εκπαιδευτή σκύλου.