You are currently viewing Συνύπαρξη μωρού & σκύλου στο σπίτι

Συνύπαρξη μωρού & σκύλου στο σπίτι

  • Post category:Νέα

Η γέννηση και ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι κάτι πολύ ευχάριστο, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι που αλλάζει τις ζωές όλων στο σπίτι. Το κατοικίδιο του σπιτιού, στην περίπτωση μας ο σκύλος, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δηλαδή αυτούς τους 9 μήνες, καλό είναι να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για αυτό που θα ακολουθήσει. Αν δεν “προειδοποίησουμε” τον σκύλο μας για τον ερχομό του μωρού, είναι αρκετά πιθανό αυτός εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς ή άλλα προβλήματα, οπότε καλό είναι να ξεκινήσουμε με μικρές αλλαγές στην ρουτίνα του μήνες πριν την άφιξη του μωρού.

Σταδιακά λιγότερη σημασία στον σκύλο

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα είναι να δίνουμε λιγότερη σημασία στον σκύλο μας. Να ασχολούμαστε λιγότερο με αυτόν και να τον εισάγουμε σταδιακά σε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα εξυπηρετούμε τις βασικές του ανάγκες στο μίνιμουμ.

Εννοείται πως τον φροντίζουμε δίνοντας του φαγητό, νερό και βγάζοντας τον την απαραίτητη βόλτα. Αλλά, μέχρι εκεί, όχι κάτι περισσότερο και περιττό. Αυτός είναι ο στόχος μας, τον οποίο πρέπει να φτάσουμε σταδιακά μέσα στους 6-7 μήνες για να “εδραιωθούν” όλα αυτά στο μυαλό του σκύλου μέχρι την άφιξη του μωρού.

Επίσης, υπάρχει το σενάριο εμείς να μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο σκύλο ακόμα και μετά την άφιξη του μωρού, αλλά, όπως είπαμε, πρέπει να εδραιώσουμε την βάση. Να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με το μωρό και μετά, αν και εφόσον μπορούμε, προσφέρουμε περισσότερα. Καλύτερα να προσθέσουμε στη πορεία χρόνο και ασχολία, παρά να αφαιρέσουμε.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να “φρεσκάρουμε” ή να ξεκινήσουμε εκπαίδευση για την βασική υπακοή. Να μάθει ο σκύλος βασικές εντολές (έλα, κάτσε, ξάπλωσε, μείνε, άστο, ήσυχα, μη, κλπ.) που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες όταν συνυπάρξει με το μωρό.

Δωμάτια που δεν μπαίνει ο σκύλος

Αν σκοπεύετε να απαγορεύσετε την είσοδο του σκύλου σε ορισμένα δωμάτια όταν έρθει το μωρό, μην το κάνετε όταν φτάσει το μωρό. Σχεδόν πάντα ο σκύλος χρειάζεται χρόνο για προσαρμογή, ειδικά αν τέτοιου είδους κανόνες δεν υπήρχαν προηγουμένως. Αυτό το κάνουμε ώστε ο σκύλος να καταλάβει ότι σε εκείνο το δωμάτιο είτε δεν πρέπει να μπαίνει είτε να μπαίνει, αλλά όταν το κάνει να είναι συγκρατημένος και να μην τρέχει με ορμή και τρομάξει το μωρό ή κάνει κάποια ζημιά.

Παιχνίδια & αντικείμενα του μωρού

Το μωρό “φέρνει” μαζί του πολλά νέα αντικείμενα και παιχνίδια. Κάποια από αυτά είναι ογκώδη και θορυβώδη. Επομένως, καλό είναι να εισάγουμε αυτά τα αντικείμενα στην καθημερινότητα του σκύλου μας αρκετά πριν έρθει το μωρό. Έτσι θα προετοιμάσουμε τον σκύλο μας ώστε να συνηθίσει όλα αυτά τα αντικείμενα και να δουλέψουμε τις όποιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις του.

Για παράδειγμα, μπορούμε να βάζουμε το καρότσι στο σπίτι ή ακόμα και να το παίρνουμε μαζί στις βόλτες με το σκύλο. Να τοποθετήσουμε κάποια παιχνίδια του μωρού στο δωμάτιο και να παίζουμε με αυτά. Ταυτόχρονα και συνηθίζει ο σκύλος την ύπαρξη όλων των παραπάνω και του δείχνουμε πως τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί απειλή.

Γνωριμία του σκύλου με άλλα παιδάκια

Προκειμένου να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για τον ερχομό του μωρού και να καταλάβει πως συμπεριφέρεται και πως ακούγεται ένα μωρό μπορούμε να κανονίσουμε συναντήσεις με φίλους μας που έχουν παιδιά είτε στο σπίτι μας είτε κάπου έξω για να περάσει ο σκύλος κάποιο χρόνο πολύ κοντά σε μωρά και παιδιά.

Να μάθει ο σκύλος πως πρέπει να συμπεριφέρεται σε κάθε ήχο και κίνηση του μωρού και να καταλάβει ότι δεν αποτελεί κίνδυνο.