cane corso κουτάβια

62

70

cm

45

50

kg

58

66

cm

40

45

kg

10

12

έτη

Ιταλία

Εκπαιδεύσιμο, Ήρεμο, Ήσυχο, Σταθερό

Κουτάβια: Χαρακτηριστικά & Πληροφορίες

Ο σκύλος Cane Corso αρχικά εκτράφηκε από μία αρχαία ελληνική φυλή που χρειαζόταν να έχουν γιγάντια σκυλιά με μεγάλα κόκαλα. Αργότερα, στην ακμή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η ράτσα μεταφέρθηκε από τα ελληνικά νησιά στην Ιταλία, όπου και ξεκίνησε να εκτρέφεται από διάφορες ιταλικές φυλές. Στο σημείο εκείνο, η ράτσα Cane Corso ήταν μία διασταύρωση του σύγχρονου Cane Corso και του Neapolitan Mastiff. Τον 5ο αιώνα, η ράτσα προσαρμόστηκε και βοηθούσε τους πολίτες σε πολλές και διάφορες δουλειές, όπως το κυνήγι αγριόχοιρου, η κτηνοτροφία και η φύλαξη. Εν ολίγοις, τα σκυλιά Cane Corso έγιναν βασικά και αναπόσπαστα κομμάτια αγροκτημάτων και βοσκοτόπων κατά μήκος της ιταλικής υπαίθρου. Μετέπειτα, όμως, οι συνεχείς οικονομικές και πολιτικές αναταραχές σε συνδυασμό με τη μηχανοποιημένη γεωργία, μείωσαν δραματικά τον αριθμό των σκύλων της ράτσας σε σημείο που σχεδόν απειλήθηκαν με εξαφάνιση. Στη δεκαετία του 1970, μία ομάδα αγροτών ένωσαν τις δυνάμεις με σκοπό να αναβιώσουν τη ράτσα και ίδρυσαν την εταιρεία Amorati Cane Corso το 1983. Ο πρώτος Cane Corso σκύλος ήρθε στην Αμερική το 1988.

Ο σκύλος Cane Corso μπορεί να δείχνει τρομακτικός λόγω της εμφάνισης του, αλλά στη πραγματικότητα είναι ένα πλάσμα γεμάτο αγάπη που νοιάζεται τον ιδιοκτήτη του και τους γύρω του. Κάποια άλλα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι είναι έξυπνος, πιστός και πάντα γεμάτος προθυμία να ευχαριστήσει. Επίσης, πρόκειται για μία προστατευτική ράτσα, κάτι που σημαίνει πως η έγκαιρη και σωστή κοινωνικοποίηση με ανθρώπους, παιδιά και άλλα σκυλιά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μόλις κοινωνικοποιηθεί σωστά, ο σκύλος Cane Corso θα αναπτύξει υπέροχο και στενό δεσμό με τα παιδιά.

Ωστόσο, μην ενθαρρύνετε έναν σκύλο Cane Corso να επιτίθεται, καθώς είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην μπορείτε να τον ελέγξετε. Η ισχυρή διάθεση για φύλαξη των δικών του ανθρώπων θα τον ωθήσει να το κάνει από ένστικτο. Πρόκειται για έναν όμορφο, περήφανο, αγέρωχο και καλοσυνάτο σκύλο, αλλά ας είμαστε αρκετά προσεκτικοί, γιατί είναι πολύ καχύποπτος με τους ξένους σε γενικές γραμμές. Ένα σωστά εκπαιδευμένο σκυλί θα πρέπει να είναι παρουσία του αφεντικού του αδιάφορο για τους ξένους.

Σχετικά με την άσκηση ενός σκύλου Cane Corso, χρειάζεται αρκετή και σίγουρα δεν αρκεί μόνο μία βόλτα. Ιδανικά, πρέπει να βγαίνει βόλτα και το πρωί και το βράδυ κάθε μέρα προκειμένου να διατηρεί τη φυσική κατάσταση του σε καλό επίπεδο. Άλλωστε, είναι ένας σκύλος που εκτράφηκε για να βοηθάει σε δουλειές και είναι χαρούμενος όταν έχει κάτι να κάνει είτε αυτό είναι βόλτα/άσκηση είτε συνεισφορά σε κάποια εργασία.

Τέλος, αναφορικά με την υγεία του, παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα υγείας συγκριτικά με άλλες ράτσες σκύλων ίδιου όγκου και μεγέθους. Τα σοβαρότερα από αυτά είναι η δυσπλασία ισχίου και αγκώνων, η οστεοαρθρίτιδα, οι διαφόρων ειδών καρδιοπάθειες, η συστροφή στομάχου και η επιληψία.

Fun Facts

  • Ο σκύλος Cane Corso έχει απεικονιστεί σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής
  • Το τρίχωμα του είναι ίδιο με αυτό της αγελάδας
  • Προέρχεται από την Ιταλία. Cane σημαίνει σκύλος στα ιταλικά και corso προστάτης στα λατινικά