αγίου βερνάρδου κουτάβια

70

90

cm

88

101

kg

65

80

cm

76

82

kg

8

10

έτη

Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία

Φιλικό, Προσεκτικό, Ήμερο, Ήρεμο

Κουτάβια: Χαρακτηριστικά & Πληροφορίες

Ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου είναι ένας γίγαντας στον… κόσμο των σκύλων και όλοι τον αναγνωρίζουν από το ογκώδες κεφάλι του, τα απαλά μάτια και το κοντό χοντρό πορτοκαλί και λευκό τρίχωμα του.

Η χώρα καταγωγής του σκύλου Αγίου Βερνάρδου είναι η Ελβετία. Η ράτσα αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα από μοναχούς σε έναν ξενώνα που πρόσφερε βοήθεια και καταφύγιο σε ταξιδιώτες στις Ελβετικές Άλπεις. Χρησιμοποιούνταν ως σκυλιά διάσωσης για τον εντοπισμό ταξιδιωτών που χρειάζονταν βοήθεια. Για μία περίοδο τα σκυλιά Αγίου Βερνάρδου αποκαλούνταν καλούς σαμαρείτες σκύλους. Πιστεύεται ότι πάνω από 2000 ταξιδιώτες έχουν σωθεί από τη συγκεκριμένη ράτσα.

Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, ο σκύλος Αγίου Βερνάρδου είναι… μεγάλων διαστάσεων. Η φράση «ευγενικός γίγαντας» συνοψίζει τον χαρακτήρα του εν λόγω σκύλου. Εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους τους και αγαπούν την οικογενειακή ζωή. Είναι πολύ πιστά σκυλιά που σπάνια γαβγίζουν, αλλά θα υπερασπιστούν εσάς και τα υπάρχοντά σας εάν το κρίνουν απαραίτητο. Συνήθως, δέχονται άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι χωρίς προβλήματα και τσακωμούς. Σε νεαρότερη ηλικία καλό είναι να εκπαιδεύονται σώστα και όπως πρέπει και να είστε σίγουροι πως στη πορεία δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Είναι σχετικά εύκολο να μάθουν τα βασικά και φυσικά συνιστάται να μάθουν από νωρίς να περπατάνε με λουρί και να ακούν αμέσως το όνομα τους, καθώς κάποιοι άνθρωποι ή και σκυλιά μπορεί να φοβηθούν από το μέγεθος τους.

Αναφορικά με την άσκηση ενός σκύλου Αγίου Βερνάρδου, πρέπει να γίνεται πολύ σταδιακά σε ηλικία κουταβιού για να αποφευχθεί η υπερβολική πίεση στα αναπτυσσόμενα οστά. Παρά το μέγεθός τους, δεν χρειάζονται πολλή άσκηση, περίπου μία ώρα την ημέρα για έναν ενήλικο σκύλο. Το ιδανικό για αυτά τα σκυλιά είναι να έχουν κήπο για να μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα όσο θέλουν.

Σε γενικές γράμμες, σαν ράτσα δεν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας. Τα πιο σοβαρά από αυτά είναι διάφορες διαταραχές των οστών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των οστών, της επιληψίας και των καρδιακών παθήσεων. Όπως συμβαίνει με πολλές ράτσες, μπορεί επίσης να υποφέρουν από κληρονομικές οφθαλμικές διαταραχές και δυσπλασία ισχίου και αγκώνα (παθήσεις των αρθρώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κινητικά προβλήματα). Ο οφθαλμικός έλεγχος, αλλά και των ισχίων πριν από την αναπαραγωγή είναι επομένως σημαντική.

Τέλος, σχετικά με την περιποίηση που χρειάζεται ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου, υπάρχουν δύο είδη τριχώματος, λείο και τραχύ. Το λείο είναι κοντότριχο και το τραχύ είναι με μακριά τρίχα. Πρέπει να βουρτσίζονται ή να χτενίζονται πολλές φορές την εβδομάδα για να αφαιρούνται οι χαλαρές τρίχες. Τα αυτιά πρέπει να διατηρούνται καθαρά και τα μάτια να ελέγχονται πολύ τακτικά, ειδικά στα σκυλιά με πεσμένα βλέφαρα.

Fun Facts

  • Μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως
  • Στην ταινία Μπετόβεν 2 χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 κουτάβια λόγω του γεγονότος ότι μεγάλωσαν τόσο γρήγορα που η παραγωγή δεν μπορούσε να συμβαδίσει με αυτά
  • Ο πιο επιτυχημένος σκύλος διάσωσης Αγίου Βερνάρδου ονομαζόταν Μπάρι και, στη διάρκεια της ζωής του, έσωσε πάνω από 40 ανθρώπους στις Άλπεις. Το διατηρημένο σώμα του εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βέρνης.