samoyed κουτάβια

53

60

cm

20

30

kg

48

53

cm

16

20

kg

12

14

έτη

Ρωσία

Κοινωνικό, Επάγρυπνο, Παιχνιδιάρικο, Φιλικό

Κουτάβια: Χαρακτηριστικά & Πληροφορίες

Η ράτσα σκύλου Samoyed αρχικά εκτράφηκε στην αρχαία Σιβηρία για να σέρνει έλκηθρα και να φυλάει τάρανδους. Το όνομα της προήλθε από τους ημινομάδες Σαμογιέδες, οι οποίοι μετανάστευσαν στη Σιβηρία από την Ασία πριν από χίλια χρόνια περίπου. Οι σκύλοι Samoyed βοηθούσαν σε πολλές δουλειές, όπως η βοσκή, η μετακίνηση και η φύλαξη κοπαδιών ταράνδων. Εκτός από αυτά, βοηθούσαν και σε δουλειές των ανθρώπων σε αυλές και φάρμες. Στα τέλη του 1700, Βρετανοί που ταξίδευαν από και προς την Αρκτική έφεραν σκύλους Samoyed στην Αγγλία.

Αν και εξακολουθούσαν να εργάζονται κυρίως ως σκυλιά έλκηθρου τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη κουβαλώντας μιάμιση φορά το βάρος τους σε προμήθειες, η Βασίλισσα Αλεξάνδρεια “παρουσίασε” την ράτσα τόσο ως σκύλο επίδειξης όσο και ως ιδανικό σύντροφο για παρέα.

Σε γενικές γραμμές, η ράτσα Samoyed είναι φιλική τόσο εμφανισιακά όσο και στον χαρακτήρα. Άλλωστε, το σήμα κατατεθέν ενός σκύλου Samoyed, τα χαμογελαστά μαύρα χείλη συμβάλλουν στη χαρούμενη, φιλική εμφάνισή του, αλλά εξυπηρετούν ταυτόχρονα και έναν λειτουργικό σκοπό. Τα χείλη του εμποδίζουν το σάλιο να τρέχει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου στο πρόσωπό του σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον άφορα τα χαρακτηριστικά ενός σκύλου Samoyed, πρόκειται για έναν εργατικό σκύλο που αρέσκεται όταν έχει μία δουλειά να κάνει. Είναι ένα ευγενικό, πρόσχαρο και αφοσιωμένο σκυλί, που σημαίνει ότι είναι η τέλεια συντροφιά για οικογένειες με παιδιά. Είναι ένας πολύ έξυπνος και δραστήριος σκύλος που θα διατηρήσει την παιχνιδιάρικη διάθεση του σε όλη του τη ζωή. Θα χρειαστεί καθημερινή άσκηση, σωστή κοινωνικοποίηση και προπόνηση για να διατηρήσει το σώμα του υγιές και το μυαλό του αιχμηρό.

Οι περισσότεροι, όταν πρόκεται για σκυλιά Samoyed, σκέφτονται λευκά χνουδωτά σκυλιά, ωστόσο υπάρχουν και άλλα χρώματα, όπως μπισκοτί, κρεμ και συνδυασμός λευκού με μπισκοτί.

Τα σκυλιά Samoyed είναι είναι υγιή σε γενικές γραμμές, αλλά μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών, καρδιακών και ισχίων προβλημάτων. Αυτά είναι τα μόνα προβλήματα που ενδεχομένως να εμφανίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το τρίχωμα του πέφτει όλο το χρόνο, αλλά ακόμα περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Καλό είναι να το βουρτσίζετε καθημερινά για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τα υπολείμματα και τις χαλαρές τρίχες. Ουσιαστικά, χρειάζεται η τυπική φροντίδα που απαιτείται για κάθε ράτσα σκύλου.

Fun Facts

  • Μία ομάδα σκύλων Samoyed συνόδευσε τον Νορβηγό εξερευνητή Roald Amundsen στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον Νότιο Πόλο το 1911
  • Τα γονίδια του σκύλου Samoyed δεν περιέχουν αίμα λύκου ή αλεπούς, κάνοντας τον μία 100% πρωτόγονη ράτσα
  • Το λευκό χρώμα τους τριχώματος του προέκυψε από τον σκληρό ήλιο της Αρκτικής