spitz κουτάβια
Μini

30

38

cm

4

5

kg

25

35

cm

4

5

kg
Κανονικό

30

40

cm

6

11

kg

30

40

cm

6

11

kg

10

16

έτη

Ιαπωνία

Στοργικό, Υπάκουο, Κοινωνικό, Ευφυές, Παιχνιδιάρικο

Κουτάβια: Χαρακτηριστικά & Πληροφορίες

Κάποια τυπικά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε κάθε σκύλο Spitz είναι ότι είναι άκρως φιλικά και προσιτά, καθώς απολαμβάνουν να γνωρίζουν και να παίζουν συνέχεια με νέους ανθρώπους και σκυλιά και ότι έχουν αστείρευτη ενέργεια, κάτι που εξηγείται εύκολα από το γεγονός πως τους αρέσει να τρέχουν όλη την ώρα, ακόμα και σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα τον χειμώνα. Έχουν μεγάλη διάθεση να ευχαριστήσουν και να ανταποδώσουν την αγάπη που εισπράττουν και η εκπαίδευσή τους είναι πολύ εύκολη. Εν ολίγοις, το Spitz δικαιολογημένα θεωρείται ως ένα οικογενειακό κατοικίδιο ζώο που φέρνει αγάπη και διασκέδαση μέσα στο σπιτικό.

Ο σκύλος Spitz έχει αρκετό τρίχωμα και χάρη σε αυτό είναι εντελώς εξοικειωμένος με τον χειμερινό καιρό και δεν έχει πρόβλημα με τις βόλτες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, είναι πιθανό να μην νιώθει και πολύ άνετα με το νερό, οπότε αν ποτέ δείτε τον Spitz σκύλο σας να τρίβεται οπουδήποτε, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως προσπαθεί να στεγνώσει. Από την άλλη, καλό είναι να μην ζεσταίνεται πολύ, γιατί είναι επιρρεπής σε υπερθέρμανση. Επομένως, το ιδανικό είναι να τον βγάζετε για βόλτα και άσκηση είτε νωρίς το πρωί είτε το βράδυ. Δεν είναι τυχαίο ότι συνήθως θα επιλέξει να ξεκουραστεί σε ένα σκιερό μέρος του κήπου ή σε δροσερή επιφάνεια με μάρμαρα ή πλακάκια.

Αναφορικά με τη συναισθηματική σύνδεση ενός Spitz σκύλου, η αγάπη και η φροντίδα σας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να του συμβεί. Λατρεύει να είναι διαρκώς διπλά σας και να μοιράζεται τα πάντα μαζί με τον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του. Το ίδιο ισχύει και με την σχέση του με άλλα (κατοικίδια) ζώα, αφού θα παίξει και θα περάσει χρόνο με άλλα σκυλιά ή γάτες.

Αυτό, όμως, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι διστακτικός να παίξει μόνος του και να χρειάζεται παρότρυνση για να μπορέσει να ασκηθεί ανεξάρτητα. Για να το επιτύχετε αυτό, πετάτε ένα μπαλάκι προς το μέρος του και όσο περνάει η ώρα πετάτε το πιο μακριά μέχρις ότου ακόμα και να φύγετε και γυρίσετε πίσω μετά από λίγο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Spitz σκύλος θα μάθει να παίζει μόνος του και φυσικά χτίζεται ακόμα περισσότερο και η εμπιστοσύνη μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη. Μία ακόμη λύση είναι να κρύβετε τα παιχνίδια του σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να πρέπει να αφιερώσει χρόνο μόνος του για να τα βρει και να παίξει με αυτά.

Όσον αφορά τη περιποίηση ενός Spitz σκύλου, χάνει τρίχωμα 2 φορές το χρόνο, αλλά αν τον περιποιείστε επαρκώς τις περιόδους αυτές, να είστε σίγουροι πως ελαττώσετε κατά πολύ τις τρίχες που θα βρίσκετε μέσα στο σπίτι. Βέβαια, σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως αρέσει πολύ σε έναν σκύλο Spitz να τον φροντίζουν και δεν αντιδράει καθόλου.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι πρέπει από νωρίς να φροντίσετε να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του Spitz σκύλου σας προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε αργότερα τις πιθανότητες να εμφανίσει σημάδια άγχους όταν θα πρέπει να τον αποχωρίζεστε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφήνοντας τον μόνο μαζί με μερικά παιχνίδια σε ένα δωμάτιο και εσείς να πηγαίνετε κάπου αλλού μέσα στο σπίτι.

Fun Facts

  • Το Spitz έχει το παρατσούκλι “σκύλος-σύννεφο” λόγω της χνουδωτής λευκής του εμφάνισης
  • Έχει «αυτοκαθαριζόμενο» τρίχωμα, καθώς μόλις στεγνώσουν η λάσπη και η βρωμιά αφαιρούνται ή πέφτουν πολύ εύκολα